HTML

Kvarcjátékok

Nemrég előkerültek a szekrény mélyéről a régi kvarcjátékaink. Kedvet kaptam, hogy kicsit rendbe tegyem őket. Egy kis tisztogatás, karbantartás és új életre keltek. Időközben elkezdtem újabbakat is vásárolni a régiek mellé. Szép lassan gyarapodik a gyűjtemény, a lehetőségeimhez mérten. Ezekről a kvarcjátékokról olvashatsz ebben a blogban.

Friss topikok

Nintendo Donkey Kong Game & Watch Multi Screen

2016.09.04. 21:59 kleinv

A két képernyős Nintendo kvarcjátékok közül ez volt az első, amit megvettem, a Donkey Kong II-vel együtt. Akkor még nem ismertem egyiket sem, de azt tudtam, hogy ezek klasszikus darabok, ezért azt gondoltam, éppen megfelelő lesz ezekre építenem a Nintendo gyűjteményemet. Egy gyűjtő társ, aki korábban kezdte a gyűjtést, és előrébb járt, mint én, beszerzett egy jobb állapotú példányt, ezért meghirdette a régi darabot. Ez már több, mint két éve volt, azóta többször jutottam ilyen módon kvarcjátékhoz.

donkeykong_fedlap.jpg

A Donkey Kong 1982-ben jelent meg, másodikként a multi screen sorozatból. Erre utal a típus kódja is: DK-52. Az elsőként kiadott Oil Panic az OP-51, a harmadikként érkezett Mickey & Donald a DM-53 kódot kapta. A sorozat mindegyik tagja más színben került forgalomba, a Donkey Kong ebben a narancssárgás árnyalatban. 

Szólj hozzá!

Címkék: Nintendo Donkey Kong Game&Watch Multiscreen

POP Game Inferno

2016.08.17. 21:22 kleinv

Általában vásárlással szoktam gyarapítani a kvarcjáték gyűjteményemet, de előfordul néha az is, hogy ajándékba kapok egyet-egyet. A mai példányt a szüleimtől kaptam. Szívesen járnak bolhapiacra, és gyakran fel is keresik egyiket-másikat. Mióta tudják, hogy elkapott a gyűjtési szenvedély, azóta a piacok kínálatának erre a szegmensére is kiemelt figyelmet fordítanak. Ritkán lehet azonban már ezeken a helyeken kvarcjátékot találni. Régebben, amíg szimplán gyerekjátékként funkcionáltak, és nem gyűjtők féltett kincseként, addig nagyobb arányban találkozhattunk velük piacokon is, hiszen népszerűségük csúcsán voltak, a szerencsésebb gyerekek mindennapjainak részeként, úgy mint a Matchbox vagy a Lego. Érdekes, hogy ezekből a mai napig van kínálat, viszont a kvarcjáték felett eljárt az idő. Valószínűleg azért, mert a technika fejlődése régen meghaladta ezt a szintet az elmúlt harminc évben. A mostani fiatal felnőttek, az Y generáció tagjai, nem is ismerik a kvarcjáték fogalmát. Egyik új szerzeményemről meséltem kollégáimnak, amikor elhangzottak a "hány játékot lehet rátölteni?" és a "mi az a barcjáték?" kérdések. :) Nincs ezzel semmi baj, természetes dolog a változás és a fejlődés, főleg a technika területén. Újabb harminc év múlva mosolyogva gondolunk majd az okostelefonokra az öregek otthonában. :) Visszatérve a "piaci" lehetőségekre: sokkal valószínűbb, hogy akinek olyan játék van a birtokában, ami számottevő értéket képviselhet (ezer forintos nagyságrend), az inkább a neten próbálkozik az értékesítésével. Persze, mint tudjuk, a kivétel erősíti a szabályt. A posztban szereplő játék bolhapiacról került hozzám.

inferno_01.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Inferno POP Game Matsushima

Bandai Zaxxon

2015.12.08. 21:37 kleinv

1982-ben a Sega Games Co. kiadott egy merőben újszerű játékot, térbeli megjelenítéssel, melyben a játékos külső nézőpontból irányította repülőgépét. Ez volt az első játék, amelyben az árnyék ábrázolása is megjelent, a térbeli mélység érzékeltetésére.

zaxx_1.jpgforrás: http://www.arcade-museum.com

A térbeli, axonometrikus ábrázolásról kapta a nevét is (Z-axxon). Ha valakit mélyebben érdekel az axonometria, azon belül is az izometrikus axonometria, akkor az alábbi linken olvashat róla bővebben.

http://infograf.blog.hu/2013/08/06/infografika_gyorstalpalo_3d_sikban_izometrikus_abrak_keszitese

A Zaxxon a kiadás évében elnyerte a Best Science Fiction/Fantasy Coin-Op Game díjat, a rákövetkezőben pedig a Videogame of the Year címet. Nem csoda, hogy más vállalatok is szerettek volna profitálni a sikeréből. 1983-ban, SEGA liszensz alapján, az amerikai Coleco egy tabletopot, a japán Bandai pedig egy VFD és egy LCD változatot dobott a piacra. A mai bejegyzésben az LCD kijelzős változatról olvashattok.

2d_zaxxon.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Bandai Zaxxon Double Panel

Casio Marine Hunter CG-50

2015.11.22. 20:33 kleinv

Kezdjük a mai bejegyzést egy találós kérdéssel. Harminckét éve rakták össze a japánok, és azóta hibátlanul működik elemcsere nélkül, mi az? Igen, a válasz a napelemes Casio Marine Hunter kvarcjáték! A nap energiáját elektromos áramként hasznosító technológia a játék kiadásának évében, 1983-ban, már több mint százéves múltra tekintett vissza. Azonban csak az ötvenes években jutott oda a technikai fejlődés, hogy használható hatásfokú cellákat tudjanak előállítani, elsősorban az űrkutatás számára. További harminc évnek kellett eltelni, hogy hétköznapi célokra is gazdaságos modulokat lehessen gyártani. A témáról bővebben itt olvashattok.

http://napelemek.blog.hu/2009/11/28/napelem_tortenelem_1_resz

cg-50.jpg

A Casio Computer Co. több kvarcjátékába is épített napelemet, többek között a Marine Hunterbe is. Itt a bal oldalra került a napelem. Ha elég fény éri a panelt, azonnal elindul a játék. Ennek ellenére van rajta külön start gomb is, ráadásként pedig némító gomb is. A játék szép színes desing-nal rendelkezik. A grafikusok számára biztosan hálás feladat volt a tenger sokszínű lakóit visszaadni látványban és hangulatban is. 

Szólj hozzá!

Tronica Monkey Kingdom MK-33

2015.11.17. 22:09 kleinv

Amikor elkezdtem gyűjteni a kvarcjátékokat, egy konkrét darabot mindenképpen szerettem volna megszerezni. A Tronica által gyártott Monkey Kingdomot. Ez a típus volt ugyanis annak idején az első kvarcjátékunk. Viszont az eredeti példány már nem volt meg. Ha jól emlékszem, az ára beépült később a Commodor C16-ba (1985-öt írtunk ekkor).

01_fedlap.jpg

Sajnos, ebből a játékból is kevés maradt fenn szép állapotban. Néha előfordult egy-egy hiányos, hibás darab a neten. Aztán egyik délelőtt megláttam a fix áras hirdetését a fenti remek példánynak. Azonnal megvettem, és pár napon belül már a kezemben tarthattam. A játékmenetről csak homályos emlékeim voltak, az indító zene azonban ismerősen csengett. Érdekes, hogy mik maradnak meg az ember emlékezetében.

Szólj hozzá!

Címkék: Tronica Monkey Kingdom MK-33 Super Tri-Screen

Casio Western Bar CG-300

2015.10.24. 20:23 kleinv

Aki gyerekként élte meg a nyolcvanas éveket Magyarországon, az tudja, hogy mennyire menő volt, aki ilyennel jelent meg a suliban. Volt idő, mikor ezzel a játékkal lehetett a legnagyobbat villantani az osztályteremben. Valakinek a mi osztályunkban is volt egy, de már nem emlékszem ki volt az a szerencsés. Nekem majdnem harminc évet kellett várnom, hogy saját példányom legyen. :) Persze volt nekünk is kvarcjátékunk, de nem a Western Bar.

wb01.jpg

2 komment

Címkék: Casio Western Bar CG-300

TOMY Technoboy Puck Man

2015.10.01. 07:30 kleinv

Ha kvarcjátékról van szó, akkor LCD kijelző, és a mögötte álló elektronika jut eszébe az embernek. Voltak, akik másképp gondolták. A TOMY készített mechanikus "kvarcjátékokat" is, például a címben szereplő Puck Man-t. Japánban eredetileg így írták a nevét. Később, az amerikai piacon nevezték át Pac Man-ra, attól tartva, hogy a P betűt könnyen átalakíthatják a srácok F-re.

pac_3d.jpg

4 komment

Takatoku Toys Neko Don Don!

2015.09.27. 18:31 kleinv

Tavaly karácsonyra kaptam ezt a játékot a feleségemtől. Persze segítettem a választásban. Tetszett a játék vicces neve, a gombok érdekes elhelyezkedése és a szokatlan kijelző forma. Debrecenből postán érkezett meg novemberben, így még jó pár hetet várnom kellett rá, hogy igazán kipróbálhassam.

neko01.jpg

A játékot a japán Takatoku Toys vállalat gyártotta. Ez a cég a 80-as években a Macross nevű, alakváltó robotos játékaival érte el legnagyobb sikereit. Főszereplésükkel nagy sikerű anime sorozat is készült Japánban. Ebben az időszakban készítették kvarcjátékaikat is, köztük a Neko Don Don!-t. 

takatoku.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Takatoku Toys Neko Don Don!

Sunwing Tristar Castle's Adventure

2015.09.20. 18:47 kleinv

Mostanában többször is az új szerzeményeimről írtam, elhanyagolva a régi kedvenceket. Ezen most változtatok, hiszen egy gyerekkori favoritot vettem elő a fiókból, hogy játsszam vele egy keveset. Ez pedig nem más, mint a Castle's Adventure a Sunwingtől. 

ca_csukva.jpg

Ez a játék több szempontból is érdekes. Először is, a Sunwing megnevezés sehol sem szerepel rajta, ellentétben a Tristar felirattal. A neten fellelhető szakirodalom szerint azonban ez egyértelműen egy Sunwing gyártmány. Valószínűleg valamilyen licencelési ügy áll a háttérben. Másodszor, a kijelző előtti polar szűrőt ki kell nyitni a játékhoz. Harmadszor pedig, színes a kijelzője. Most, hogy mindenkit kellően felcsigáztam, lássuk hogyan is néz ki, ha elemet rakunk bele és kinyitjuk a fedelet.

Szólj hozzá!

Címkék: Tristar Sunwing Castles Adventure

ENTEX PacMan2 és Galaxian2

2015.09.17. 16:31 kleinv

gal_logo.jpg
Az Entex Industries a 70-es és 80-as években tevékenykedő Kaliforniai székhelyű vállalat volt. Kezdetben Lego szerű építőjátékokat készítettek Loc Bloc néven, azonban ezekkel sosem érték el a dán vállalat sikereit. Később átnyergeltek az elektronikus játékok piacára. Az igényes vásárlókat határozták meg célközönségként, ezért játékaikat minden szempontból magas színvonalúra tervezték. Ezzel a nagyfokú elhivatottsággal gyors sikereket értek el a piac VFD (vákuum fluoreszcens kijelző) szegmensében.

pac_gal.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: PacMan Tabletop VFD ENTEX PacMan2 Galaxian2